16.11.2010

Agia, tokotestausta ja epäonnistuneet viestitreenit


Eilen oli aksat taas Agitokolassa. Itsellä oli hyvin marinoitunut olo kun olin ollut aamusta-iltaan agikisoissa töissä. Kisoista saldona muutamat erittäin näyttivät kontaktit. On myös kiva huomata miten näen toisten virheitä ja huomaan jo ennakkoon jos joku juttu ei tule toimimaan. Jos sitä näkisi vielä joskus omatkin virheet... Gimma oli päässyt Mikan ja Toukon kanssa metsään riehumaan, mutta kyllä se oli aika virittäytynyt. Rata meni Gimman osalta yllättävän hyvän ja vaikka virittäytyneisyyttä oli ilmassa niin keskittyminen oli hyvää. Radan piirros on erittäin suuntaa antava, toivottavasti numerointi on edes oikein...
Parilla eri tavalla veivattiin minun ohjaus 2:lta 3:lle (toinen niistä oli valssi, toisessa käännyin itse tiukasti..ohjauksen nimeä en muista). Lisäksi kohta 4:lta 6:een ohjattiin kahdella tavalla, niin että koira juoksi aitojen puolelta ja niin että minä ohjasin aitojen puolelta. Pahaa paniikki ei tullut vaikka silmät oli ristissä, eli voisin jopa sanoa, että kivaa oli.


Lopuksi kokeiltin aita kepit yhdistelmää, jossa oli Gimmalle liian vaikea kulma ja lisäksi näin jälkikäteen mietittynä kepit oli tosi lähellä aitaa. Pari kaarta avuksi niin homma lähti pelittämään. Sitten myös otettiin kontakteja. Ongelmana on, että jos lähetän Gimman esim. A:lle ja jään esteen taakse niin se yrittää sieltä nähdä minut. Parhaimmaksi tavaksi todettiin appari pallon kanssa ja sen käsimerkistä vapautus pallolle. Bottia Gimma ei vielä saanut, pääsi kokeilemaan yhtä loimea, mutta se oli pieni. Eli jos seuraavana sunnuntaina sitten. Pääasia, että loimi on hyvän kokoinen vaikka ei sitä heti saisikaan. Lisäksi tilasin Topille ja Toukolle (/Gimmalle) Peruspompat. Gimma voi sitten lainata Toukolta Pomppaa jos on tarpeen.

Eilen oltiin kisamaisissa treeneissä Agitokolassa. Gimma oli kyllä menossa agiin eikä tokoon.. Ensin paikkamakuu 4minuuttia, tosi hyvä kyynäreet ja takajalat pysyi paikallaan vaikka koira meni vinoon makuulle. Sitten koira autoon muiden vuorojen ajaksi. Päätettiin kokeilla missä vaiheessa voittaja on ja tehtiin voittajan liikkeita liikkurilla. Seuraaminen nampalla oli jo aika meno päällä. Piippailu siellä täällä tuli myös. Lisää kuumumista aiheuttavat askelsiirtymät. Ei kyllä ole yhtään hyvä nämä peräkkäisinä päivinä olevat treenit samassa paikassa. Liikkeestä istuminen oli hyvä. Luoksetulossa stoppasin, appari laittoi rasian taakse (Gimma tosiaan ei sitä tajunnut heti) jonne vapautus, sitten uusi luoksarikäsky ja maahan ja taas takapalkalle (namppa edelleen). Kummatkin stopit oli ihan jees, ei mitään loistavia, mutta toimivia. Sitten ruutu (alusta oli ruudussa), jonne Gimma meni hyvin, mutta lähti liikkurin "käsky"-sanasta (!!!!) minun luo. Kökkö en tiiä menikö se siitä taas sekaisin kun liikkuroin paikkamakuun aloituksen (ja olin itse rivissä). Sitten uusiksi niin eiköhän pieni mali jo tiedä että ruudussahan mennään makaamaan. Sitten harkattiin ruudun vierestä ja palkka vain seisomisesta. Eli tästä eteenpäin tehdään vain ruutuun lähetyksiä ja loppuosaa jossain muualla kuin ruudussa. Hyppynouto oli ihan jees. Metallia ei otettu. Tunnaria kokeiltiin myös, kasa ja oma piiloon. Tässä vaiheessa Gimma oli jo siinä tilassa, että sille kelpasi ihan kaikki kapulat. Ei haistellut yhtään, juoksi vaan kiihkossa kapuloiden luo. Sitten piilotettiin oma, sitä etsi hartaasti ja hyvin.  Kaukot otettiin avo-liikkeenä (ok). Tässä tuli juuri esille se mitä olen pelännytkin. En saa tuon virettä hallintaan ja jos tunnari on noin lopussa koira on sellaisessa tilassa, että se tuo mitä vaan hullussa kiireessä. Tähän tarvitsee miettiä jotain ja lisäksi harjoitella nyt reilusti oman piilotusta. Jospa se siitä.

Tänään otettiin viestitreenit Kalajärvellä Niinan kanssa. Treenit olivat niin ihmeelliset kuin olla ja voi. Ensimmäinen lähetys, Gimma juoksee minulle hyvin. Matkaa 400m. Palkkaan sen ja laitan sen maahan (ehkä odotti hieman kauemmin kuin normisti). Lähetän Gimman Niinalle, koira lähtee juoksemaan ehkä reippaat kymmenkunta metriä ja palaa luokseni. Olin ihan hoo-moilasena ja lähetän uusiksi. Ei pyörii edelleen, näytän maata, Gee nuuskuttaa vähän ja lähtee vähän matkaa ja palaa. Koira on jotenkin sen oloinen että se ei yhtään tiedä mitä sen pitäisi tehdä. Ei muutakuin linja auki Niinalle että huuda. Sitten Gee lähtee, mutta palaa pian takaisin. No sitten otettiin kokonaan uusi pätkä. Minä lähdin Gimman kanssa. Matkaa oli vain 200m, mutta alku tosi hankalaa (leveä oja, paljon suopursua, tiheää kuusikkoa), loppumatka erittäin helppoa varvikkoa. Taaskaan Gimma ei lähde ilman ääniapuja Niinalle, tosin nyt juoksi perille asti. Lisäksi Gee oikaisi, mutta päätettiin ottaa uusintalähtö, Gimma lähti ihan minun jälkiä pitkin luokseni ja tulee täysillä perille (rytinä vaan kävi, joten kulki ihan oikeaa reittiä). Taas lähetys Niinalle tökkii. Päätettiin ottaa vielä kolmas harkka, matkaa oli ehkä reilut 50m. Niina otti Gimman, minä palkkasin Gimman pelkillä kehuilla ja heti lähetys Niinalle josta sai pallon. Kummatkin oltiin kuin puulla päähän lyötyjä, tosin olin jo odottanut näitä takapakkeja kun niitä ei ole vielä kertaakaan tullut. Nyt pohtiminen mistä tämä voisi johtua..

  • onko treenit vaikeutuneet liian kovaa tahtia?
  • pitäisi minun palkata vain ruualla, jotta vain Niinalla olisi pallo?
  • pitäisikö Niinan nähdä Gimmaa useammin tai päästä tekemään sen kanssa jotain kivaa?
  • oliko tämä vain se ensimmäinen takapakki joka tulee ja pitäisi vain jatkaa eteenpäin?
Sunnuntaina otetaan uusinta. Nou panik...niin varmaan...

4 kommenttia:

  1. morjensta, en kyllä viestikoiran tekemistä juuri mitään tiedä, mutta näin hakuharrastajan silmin omistajasta irtoamisen ongelma voisi kertoa siitä, että on edetty liian nopeasti, eikä motivaatio toisen ohjaajan löytymiseksi ole riittävä. ainakin juuri näin se menee hakumetsässä. usein kun ohjaaja ihmettelee, että sellainen koira hyytyy "joka jo osaa", se kertoo siitä, että on tosiaan vaadittu liikaa, koira on hetken yrittänyt tavallaan yli oman osaamistasonsa - mikä voi näyttää hetken siltä, että hitsi meneepä se loistokkaasti eteenpäin ja "osaa jo", mutta jos tämä ei koiran näkökulmasta tuota mitään, käytös alkaa hiipua ja sammua.

    terkuin hakuilija heta ja elina :)

    VastaaPoista
  2. Ensi kerralla otetaan helppo treeni ja sitten uudet analyysit. Eilen kyllä treeneissä oli joku muu kuin se Gimma minkä mikä tiedän..

    VastaaPoista
  3. kuis paljon viestitreenejä teillä on alla? kysele miten nopeasti muut lajia harrastavat ovat edenneet omien koiriensa kanssa. jotenkin itsestä ja oman lajin perspektiivistä aloittavalla koiralla esim. 400 metrin irtoamiset pimeässä tuntuu aika hurjilta. ja varsinkin jos toisena osapuolena ei ole oman perheen jäsen. me käytetään esim. ääntä välillä vieläkin hetalla 60-70 metrin hakupistolla, jos maasto tuntuu vaikealta/ uudelta/ tuuli on myötäinen. pääasia on, että koiralla on todella palo sinne toiseen pisteeseen/ maalimiehelle. jos on ollut vaikea treeni alla, seuraavaksi voidaan ottaa jotain todella nostattavaa. itse ajattelisin, että motivaation rakentaminen on se tärkein juttu, ei matkan nopea kasvattaminen. viestikin 3-luokassa on kuitenkin tosi vaativa laji, sitä motivaatiota ja viettikestävyyttä on löydyttävä. toki jossain vaiheessa koiraa venytetään yli sen mukavuusalueen, mutta jos se tapahtuu kokoaikaisesti tai liian nopeasti, niin voi tapahtua radikaali motivaation lasku. kiva kuitenkin, että ootte löytänyt teille uuden lajin, tsemppiterkuin edellinen :)

    VastaaPoista
  4. Ihan älyttömän suuri kiitos Elina silmien avaamisesta! Tarkistin blogista, meillä on takana 7kpl treenejä (ihan oikeasti..revitään siitä huumoria). Nyt täytyy ottaa järki käteen, olemme edenneet aivan liikaa ja liian nopeasti. Jotenkin sitä on mennyt silmät sumeessa eteenpäin kun koira vain juoksee.....

    VastaaPoista