2.11.2011

Naks-naks

Gimman kanssa on kiva naksutella joitain juttuja. Varsinkin niitä missä se saa tehdä paljon toistoja eikä se joudu keskittymään pysymään paikoillaan. :D Nyt naksuteltiin edessä istumista. Muutama toistolla pinssi oli jo mahassa kiinni. Vähän Gimma tulee vinottain välillä. Olen näistäkin palkannut (tärkeintä minusta on, ettei tarjoa sivulletuloa, joka on sille niin vahva), mutta ottanut sitten vinouden huomioon palkan suunnan kanssa. Hyvin on palkan suunta korjannut koiraa. Välillä olen laiskana palkannut kokonaisella nakilla niin, että Gimma saa siitä aina pienen palan haukkasta. Ja se jos mikä saa kädet punaiseksi... Aikuinen, nykyään ahne koira kun puree mentaliteetilla NAKKI TÄNNE on vähemmän kivaa käsille. :D Mutta minä nautin siitä ilosta, että ruoka on sille noin iso juttu!

Kaukoja ollaan myös treenattu, mutta en oikein tiedä ymmärtääkö Gimma siitä mitään. Ulkona sain pari hyvää toistoa laittamalla hanskan Gimman jalkojen väliin ja siitä seiso-maahan -toisto. Näissäkin autoin hieman kädellä näyttämällä, että muistaisi mennä hissinä. Ja menihan se. Matkaa oli vaan ehkä metrin verran, että työtä riittää. Ja kun edelleen, minusta tuntuu, ettei se tajua mitään tästä. Jos ajatellaan ihmistä, joka opiskelee "hauki on kala, hauki on kala,..." niin minusta on Gimma on juuri nyt sellainen. Mutta en vaan pysty sitä naksuttelemaan sille tuota, paitsi jos kokeilisin kosketuskeppiä... Täytyy miettiä asiaa..


Maanantaina oli ensin aksat (rata tekstin alla, neloshyppy kuvasta poiketen mentiin toisinpäin ja hyppy oli paremmalla linjalla puomin päässä), pitkästä aikaa! Gimma kävi (ylläri..) aika kuumana. Radan alku meni yllättävän hyvin ja sain sen joka kerta käännettyä puomille (Gimma valitsee kepit jos saa mahdollisuuden). Ensimmäisellä kerralla Gimma juoksi kontaktin, mutta rata loppui siihen. En aijo tässä lipsua yhtään, sen jälkeen stoppasi nätisti. Ainoa kompastuskivi alussa oli perusasia; muista pysyä paikalla kun koira on ilmassa (tässä tapauksessa muurilla). Kepeille asti sain Gimman hyvin (ymmärsi siis ohjaustani), mutta alussa rimat lensi. Kun itse olin hyvin rauhallinen (seisoin lähes paikallani) ohjaukseni kanssa niin Gimma meni tosi hyvin! Muurin takaakierto meni jees (pari kertaa Gimma lopetti kepit kun joudun juoksemaan sen ohitse niin kovaa kuin jaloista lähtee..). Putkiin ohjaukset meni myös joka kerta hyvin..mutta siihen A:lle ei ollutkaan ihan helppoa Gimmaa saada. :/ Loppu meni myös hyvin rengasta lukuunottamatta. Pysyin taas ohjaukseni kanssa todella rauhallisena, joten meno tuntui niin hyvältä! Rengas siis epäonnistui, sitä pitää paljon treenata Gimman kanssa. Renkaan suoritus on jotenkin vielä tekijöissään, joten pitää nyt kun saan avaimen hallille niin käydä sitä harjoittelemassa. Summa summarun, aivan ihanat treenit!! <3


Treenit 31.10.2011


Sitten suoraan Junttojen tokon viimeiselle kerralle. Onneksi pari koiraa meni ennen meitä niin Gimma sai vähän rauhoittua autossa. Ensin otin Gimman hallille ja otettiin muutama eteentulo. Ihan jees (vain kerran ehdotti sivulle tuloa). Sitten Samulin kanssa aloitettiin kakeilla. Näytin meidän viritykset sille ja Gimma oikeasti käytti oikeaa tekniikkaa eli näytti sen omaksuneen! VAU! Samuli oli sitä mieltä, että ehdottomasti jatkan näin kun imutusjumppa sai Gimman levottomat jalat heräämään. Ainoastaan muistutti, että jos ohjaan oikealla kädellä niin nami vasemmasta. Vähitellen etäisyyttä vaan ottamaan kun näyttää, että homma alkaa olemaan täysin selvää. Sitten tehtiin ruutua kun Gimma on alkanut vetämään ruudun oikeaan reunaan. Agitokolassa ei tietty sitä tehnyt..hitto. Mutta Samuli oli sitä mieltä, että suurin osa toistoista alustalla ja läheltä voisi tehdä näyttöruutuja paikan tarkentamisen suhteen. Näyttöruutuja me ei olla koskaan tehty (minulla on näihin jostain syystä pieni antipatia.. :P ), mutta kokeillaan. Tärkeää on vain muistaa, että sinnepäin menevistä suorituksista ei palkata vaan ainoastaan kunnollisista! Jos jää esim. liian eteen niin uusi käsky tai liike alusta esim. näytön avulla. Ja kysyin vielä Samulilta, mitä teen merkkiopettelun suhteen niin Samuli oli ehdottomasti sitä mieltä merkkiä vaan opettamaan. Itse sanoin, että naksuttelisin merkin, mutta Samuli ehdotti lätkän käyttöä merkillä. Tässä ei kuulemma ole ristiriitaa vaikka ruudussa olen ainaostaan käyttänyt lätkää. Täytyy vielä miettiä asiaa, koska naksuttelemalla pystyn opettamaan merkin nopeastikin niin saisin pyhitettyä lätkän ainoastaan ruutuun. Mitä mieltä te olette tästä lätkän käytöstä merkissä ja ruudussa? Samulin mukaan jatkossa voisi kuulemma käyttää lätkää jopa kummassakin, mutta sitten varmistaa, ettei koira mene väärään paikkaa (saa vahvistetta väärästä). Toko-into nousee taas silmissa kun pääsee opettamaan uutta. Vielä ohjattu olisi, sitten onkin kaikki tokon liikkeet jo jossain opetusvaiheessa. :D Hassua miten ollaan jo tässä vaiheessa, en olisi koskaan uskonut sitä. Alokasluokan ykköset tuntui jo niin huimalta saavutukselta. Ylipäätään kaikki tuntuu saavutukselta. :D


Tiistaina käytiin päivällä Gimman kanssa hölkkäilemässä. 5,52km taittui 39minuutissa. Koko matka tuntui hyvältä menolta. Alussa piti taas natseilla Gimmalle, mutta onneksi tein sen koska loppua kohti ravasi kivasti vierellä. :)


Tiistaita Toukkis pääsi Tiltun arkitottelevaisuus-kurssille. Aluksi vähän tuntui tyhmältä kun kerta kesti vaan puoli tuntia kerrallaan, mutta Toukkikselle se sopi erinomaisesti. Se ei olisi jaksanut yhtään pitempään. Päästiin häiriössä tekemään kaikkea pientä ja kivaa. Toukkis oli pätevä, erehtyi muutaman kerran tuijottamaan toisia, mutta korjasi ottamalla kontaktin! Tämä on suuri saavutus pikku-Toukolle. Nyt kurssi jatkuu koko marraskuun pari kertaa viikossa ja innolla Toukon kanssa odotetaan Tiltun oppiin pääsyä.


Keskiviikkona menin koulusta suoraan tokottamaan Agitokolaan. Ennen tokoja otin vähän keppejä ja rengasta. Muutaman kerran kepit Gimma aloitti kakkosvälistä niin laitoin kaaren avuksi. Kaikki toistot nyt meni täysillä loppuun, raivo on kyllä suuri ja oikeasti pelkään että se loukkaa itsensä vielä kepitellessään.. Rengasta otettiin ensin niin että laitoin siivekkeet molemmille puolille. Viimeisessä toistossa siivekkeitä ei ollut ollenkaan ja hienosti meni. Täytyy vaan muistaa tehdä toistoja, että oikea suoritustapa jäisi kaaliin. :) Gimma tuntui myös tokossa tosi virittyneeltä, joten piiiip kuului aika usein. :( Hallilla sattuneiden tapahtumien vuoksi olin myös itse vähän erillä fiiliksellä niin sekin varmasti vaikutti Gimmaan (ja varmasti myös agittelu alussa nosti virettä). No kuitenkin tokotteluihin..ensin tehtiin paikka-istuminen, istui nätisti (palkkailin välillä). Sitten makuu, menin hallin ulkopuolelle (ovi suljettiin perässä) ja Tiltu vahti koiria. Hienosti kuulemma pötkötti. Sitten hyppynoutoa ensimmäistä kertaa metallilla. Tässä on eka evl-liike "valmiina", koska ei ollut onkelmia. Luoksarissa Gimma ennakoi!! :D Jee, kaaliin on tarttunut jotain!! Kaukojumpissa teki tosi hyviä vaihtoja ma-se -vaihtoja tehdään ainoastaan edelleen. Ruuduteltiin myös pari kertaa, hyvin meni sekin. Vikalla toistolla laitoin maahan ja sai palkan siitä (palkkana ruokaa..olisitte nähneet malin joka syö ruuan ja ihmettelee missä on pallo..). Lopuksi tunnari, taas Frolic kasa ennen riviä ja hienosti oma tuli!

11 kommenttia:

 1. Oon käyttäny kosketusalustaa sekä ruudussa että merkillä. Nykyisin käytän enää vain välillä ruudussa, merkillä en enää. Muuta ongelmaa ei ole ollut kuin se, että koira länttäsi merkille tassut siinä vaiheessa, kun aloin jättämään alustaa pois. Se tosin teki samaa ruudussakin, siellä se laittoi tassut narulle...

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentoinnista! :)

  Ehkäpä sitten laitan alustan merkille. Eipähän ainakaan tule pelkoa, että jää merkistä liian kauas jos saa himon sen listimisestä. :P

  VastaaPoista
 3. Merkin oon opettanut pienen ohjauksen avulla. Tosi nopeesti elukat alkaa tarjoamaan itse sitä oikeeta kohtaa ja sit voi ryhtyä palkkaamaan vain hyvät. Sekä Ninja että Julle oppi merkin yhdellä treenikerralla. :) En käsitä, miksi näin yksinkertaiseen juttuun pitää sotkea alusta? Turhaa, sanoo laiska ohjaaja!

  VastaaPoista
 4. Hyvä pointti Minna! Luulen myös ettei Gimmakaan tarvitse montaa toistoa merkille oppiakseen sen. Luulen, että Gimman vaikeus on erottaa ruutu ja merkki (ettei hae ruudussa merkeille) sekä hallinta (eli merkki on suoritettava vaikka liikkeet sen jälkeen onkin palkitsevampia).

  ps. Julkku EVL:aan! :]

  VastaaPoista
 5. Mä käytin alustaa ekalla treeni kerralla kun opeteltiin merkkiä.. Jätin pois kun oppi sen heti... Meillä ei ole ainakaan vielä ollut mitään ongelmaa että sekoittais merkin ja ruudun.. Enempi kanssa tota ongelmaa että ois kivempi jättää merkki tekemättä ja juosta suoraan ruutuun tai leluille jota me käytetään ohjatun opettelussa...

  VastaaPoista
 6. Keiko on viisas kun ei sekoittele, minä en usko Gimmasta ihan samaa. :D Ajatuksissa on huomenna kokeilla Minnan vinkistä ihan näyttää merkkiä ja sitten jos se ei suju niin ottaa lätkä avuksi. Mutta siis uskon myös, että merkin suorittamiseen saa panostaa kun on vahvistanut jo ruutua kovasti (ja kapulatkin varmaan kiinnostaa kun ne sinne ilmestyy).

  VastaaPoista
 7. Toivottavasti Gimma ei ole liian putki tuolla tarjoamis-tekniikalle! :P

  VastaaPoista
 8. On se välillä kyllä niin putkiaivo.. :) Ja kun se tarjoaa, se osaa tarjota vain raivolla. :D

  VastaaPoista
 9. Mä en oo koskaan käsittäny, kun ihmiset selittää, että tarjoamisen kautta saa rauhallisen mielentilan? Onneksi sitä vikaa on muuallakin.. :P Ps. haluan videotodisteen merkkitreeneistä!!

  VastaaPoista
 10. Ehkä me ei vaan osata. ;) Täytyy siirtää ensi viikkoon merkkitreenit niin saat todistusaineistoa.

  VastaaPoista
 11. Se on paljon mahdollista, tai sitten me ollaan vaan ymmärretty jotain väärin?

  It´s a deal! Jäämme odottamaan. :)

  VastaaPoista