16.10.2010

Leenan koulutus

Kirjaan vaikka ensin tähän yleistä koulutuksesta ja sitten meille tulleista vinkeistä. Toivottavasti en kirjoita sutta, joten tämä on minun näkemys ja minun muistiinpanot. Toki jos joku lukija on ollut paikalla, saa korjata kirjoitusvirheeni.

Eli Leena lähtee opettamaan tokoa koiralle temppujen kautta. Siksi temppujen avulla, jotta pystyy näkemään miten koira oppii. Lisäksi itse liikettä ei saa pilalle vaikka ei onnistuisi tempun opettamisessa. Lisäksi pelkkien liikkeiden liikkeiden hinkuttaminen kuluttaa koiraa. Esimerkkejä näistä tempuista: peräpäänkäyttö, tiputetun tavaran etsintä ja käpyleikki.

Kaiken tärkein juttu Leenalle koulutuksessa on motivaatio, joka hänen mukaansa tulee onnistumisen kautta. 90%:a treeneistä tulee päättyä onnistumiseen. Tällöin saadaan koiralle onnistumisen malli. Yksi virhe vaatii viisi onnistumista. Jos koira epäonnistuu niin liikettä helpoitetaan ja tehdään "pentutreenejä". Viikkoa ennen kisoja hän tekee koirallaan vain "pentutreenejä". Näissä treeneissä annetaan koiralle vain yksi toimintamalli.

Leena tekee kotona auktoriteetin ja sellainen mikä on koiralle hengenvaarallista lopetetaan kerrasta. Hän aloittaa uuden asian opettamisen kotona ja sitten lisää häiriötä. Leena palkkaa koiran aina, myös virheestä ja sitten miettii miksi koiraa teki väärin. Ainoa mistä hän ei palkkaa on passiivisuus, jos koira sitä "tarjoaa".. Kisapalkkauksen myös hän opettaa koiralle ja treenaa palkattomuutta. Liikkeiden välillä ei saisi yhteys koiraan kadota vaan opetella myös siirtymisiä.

Tässä lyhyt reportaasi, ihan kaikkea en jaksa nyt aukoa. Sitten meidän osuus.. Ensin nouto. Leena ei yhtään ihmetellyt miksi koira sekaisin. Nyt hänen mukaansa treeniä pitäsi helpottaa niin, että koira onnistuu. Eli nyt aluksi estämme koiran pääsyn perusasentoon seinälle tms. Teimme harjoitusta, jossa heitin kapulan ja siirryin seinän viereen. Kapula otetaan suusta mahdollisimman nopeasti alussa. Edessä "irti" => sanallinen kehu => palkka. Pitotreeniä kapulalla erikseen sekä noudossa vähitellen ajan pidentämistä edessä. Uskon, että näillä ohjeilla saan takaisin sen hyvän otteen. Kunhan koira ymmärtää, että tässä mallissa nyt ollaan pysytään.

Sitten tunnari, ensimmäinen reeni siis evör ja pipariks män... Lähetys oli kisamatkalta, olisi varmaan heti pitänyt sanoa, että ei me tällaista olla tehty. Olen ollut yleensä jarruttamassa siinä kapuloiden luona. Nyt Gimma kyllä haisteli Leenan mukaan todella hyvin kapulat, mutta sitten otti vaan jonkun. Tästä palkkasin, joka on hieman omia ajatuksia vastaan palkata väärän tuonnista. Sitten uusi lähetys ja taas väärä. Tämän jälkeen vain yksi kapula, josta palkka. Gimma rouski ihan huolella kapuloita joka tuonnin yhteydessä. Eli neuvoksi saatiin myös tunnarin pitoharkat. Jatkamme samoja harkkoja mitä ollaan nyt kotona tehty, ainoastaan lisäämme nyt täyden kisamatkan. Sitten kun niillä sujuu harkat niin kokeilee tunnarikapuloilla mitä koira tekee. Leena ei itse opeta koiraa laskemaan virettä tunnariin vaan hän opettaa tunnarin myös harkoissa kovassa vireessä, joten kisoissa mahdollinen kova vire ei haittaa. Onneksi Niina kuvasi meidän suoritukset, joten kun saan videot pääsen ne myös analysoimaan.

Tykkäsin kovasti koulutuksesta ja kouluttajasta vaikka häneltäKÄÄN en kaikkea allekirjoita. Paljon tuli myös tuttuja juttua, mutta itselle jäi kytemään ainakin se että teen tosi paljon kisamaista harkkaa enkä juurikaan pilko mitään liikkeitä... Aika järkyttävää, oli huomata miten paljon olen suoraan sanoen kussut omaan sukkaan. Olen ollut todella epäreilu koiraa kohtaan näiden "tehdään näin", "eikun tehdään sittenkin näin" -juttujen kanssa. Nouto, joka on ollut todella kaunis liike on nyt raunio vanhaan verrattuna. Suoraan sanoen tekisi mieli heittää hanskat tiskiin. :( Saakohan siitä enää koskaa hyvää..?? Koira menee innolla kapulalle ja muuttuu epävarmaksi kääntyessään minua kohti...jes... :(( Olisi ehkä tauko paikallaan oman pääkopan takia, mutta kahdet kisat on edessä ja niihin ei mennä armopaloja hakemaan. Eli töitä tehdään katsotaan tauko sen jälkeen, silti *ituttaa. :(

6 kommenttia:

  1. hmm.. vähän kummalta minustakin tuntuu palkata niin väärästä kuin oikeasta.. mitäs informaatiota se sellainen koiralle antaa?? tietenkin jos koiran treenit oikeasti pystyy suunnittelamaan niin, että vääriä toimintoja ei käytännössä juuri pääse tulemaan, mutta se vaatii ohjaajalta aika paljon. kuka tämä leena oli?

    t. elina&heta

    VastaaPoista
  2. ^No hänellä koulutus perustui siihen, että koira ei tee virheitä vaan ohjaaja. Mikäs siinä, jos tyyli hänellä toimii. Meillä tämän en usko olevan toimiva ratkaisu. Jokainen meistä toivottavasti kulkee omaa polkuaan, niin minäkin teen, nappailen niitä juttuja mitkä tuntuu omaan käteen hyviltä. :)

    Niin ja kouluttaja oli Leena Välimäki.

    VastaaPoista
  3. Keksilläkin oli hetken hidas nouto, johtuen pitoharjoituksissa syntyneestä paineenpoikasesta. Askellaji luoksetullessa oli hidas ravi, viimeiset askeleet kävellen.

    Korjasin homman heittämällä kapulaa ylipitkälle, tuo-->ohjaaja passiivinen, koira juoksee alkumatkan hyvin--> pallopalkka läpijuoksulla, saa tiputtaa kapulan. Palkkausta pikkuhiljaa lähempänä ja lähempänä, niin avot.

    VastaaPoista
  4. Mihinhän mun kommentti katos? Eli yritin selittää vähän samaa asiaa kun mitä Joona kirjoitti: ootko miettiny koiran mielentilaa ja eritoten painetta? Oletko miettinyt, millä keinolla saisit siinä edessä kapulan kanssa olemisesta positiivisen ja paineettoman? Tarjoaako aktiivisesti (& paineetta) sitä eteen tuloa ilman kapulaa?

    VastaaPoista
  5. En vaan tiedä mihin Minna kommenttisi katosi, ei ainakaan tullut tähän blogiin. Vastaan teille molemmille samalla. Olen miettinyt koiran mielentilaa ja ongelmahan on luovutuksen siirto. Gimma hämmentyy kovin kun ei pääse luovuttamaan sinne minne on ennen on päässyt. Eli estän menon vasemmalle (jolloin luovuttaa eteen), kehun ja palkkaan siitä. Uskon, että tuo estäminen on ainoa ratkaisu tällä hetkellä, koska siinä koira ei ota painetta niin paljon. Jos siirrän/houkuttelen eteen => menee vaan enemmän sekaisin. Tuolla Joonan jo mainitsemalla tyylillä olen alkanut työstämään noutoa, tosin en osaa heittää kapulaa pitkälle. :D Ehkä pitäisi vaihtaa kapula parisataa grammaseen niin ehkä saisin sen lentämään.. Valoa tunnelin päässä alkaa näkymään, mikä on todella hieno juttu. Niin ja eteen istumista ei tarjoa aktiivisesti. Olisikohan hyvä alkaa sitä vahvistamaan..?

    VastaaPoista
  6. No minusta on vähän nurinkurista vaatia eteentuloa kapulan kanssa, jossei se onnistu hyvin ilman kapulaa. Kaikki ei koe itse tarjoamista tärkeänä, mutta musta sen kautta saa koiralle lisää ajatusta asiasta ja lisäksi aika usein myös paineettomammin. Mutta kaikki keinothan on yhtä hyviä kuin tekijänsä ja siksi esim. meillä ei ruudussa alusta toiminut, kun en osannut sellaista itse käyttää. Kuten on tullu monta kertaa todettua, mun ideakaivosta tulee paljon vinkkejä, mutta niiden toimivuus on sitten toteuttajan vastuulla. :P

    ps. Tuo Joonan antama vinkki sinälläänhän ei ratkaise sitä ongelmaa, mikä teillä näyttäis olevan. Palautusvauhdin lisäämiseksi kuitenkin oiva keino monen koiran kohdalla.

    pps. Kapulaa ei sun itte tarviikkaan heittää niin pitkälle, käytä apparia joka heittää sen kapulan eteenpäin siitä mihin sinä sait sen lennätettyä.

    VastaaPoista