Gimma

M-15 FI KVA FI TVA SE TVA AGI1 AD BH VK3
Ruutipussi Gimma

Kuva: Minna Uurainen

Isä: IP3 Daneskjold Aragon "Aragon" 
Kuva: hipsu.com2010

Emä: Prowaffe's Cismet "Jenni"

                             
                       

Kuva: ruutipussi.com

Syntynyt: 5.8.2008
Lonkat: A/A (09/2010), eläinlääkäri uudelleenarvoi lonkat epävirallisesti virallisten selkäkuvien yhteydessä A/A (01/2014)
Kyynäreet: 0/0 (09/2010)
Lanneranka ja selkä: epävirallinen tulos (09/2010): terve, Virallinen kuvaus (1/2014): SP0 (Puhdas. Ei muutoksia.), VA0 (Normaali. Ei muutoksia.), LTV0 (Normaali. Ei muutoksia.) Lisätiedot: Spondyloosipiikki L3, Ikä huomioon otettu.
Polvet: 0/0 (01/2014)
Silmät: terveet (01/2011)
Korkeus: n.62cm
Paino: 26kg
Näyttelyt: ROP, SERT
Pk: AD, BH, PAVI ALO-1, PAVI AVO-1, PAVI VOI-1
Toko: TK1, TK2, TK4, CACIOB
Agility: AGI1
Terveys: Yksi silmätulehdus 28.10.2009, lukuisia tapaturmia, steriloitu 16.12.2013 (samalla poistettiin kyljestä tulehtunut talirauhanen)
Omistaja: Eeva Loikkanen
Muuta: SBKY:n Toko-tulokas kisassa 2011 sija 2., ATD:n vuoden 2012 tokotulokas kisassa sija 1., Toko RM3-12, FMBB2013 sij.5/16 ja Suomelle joukkuehopea, ATD 2013: 3. Vuoden tokokoira -kilpailuissa, 2. Vuoden näyttelykoira -kilpailussa, 3. Vuoden harrastekoira -kilpailussa ja 2. Vuoden palveluskoira -kilpailussa. FMBB2014 sij.8/19. ATD:n vuoden 2014 harrastekoirakilpailussa sija3, vuoden palveluskoira sija 1.


Syntymä
Gimma syntyi Korialla 14 pennun laumaan. Minulle piti tulla pentu ensin toisesta nartusta.. Se kuitenkin jäi tyhjäksi, joten kävin kävin suosituksesta katsomassa Gimman emää ja siihen ei voinut olla ihastumatta. Jenni oli aivan ihana, pentujaan palvova emokoira. Vaikka sillä oli pennut se oli todella avoin ja ystävällinen. Ihanaa miten se vei meidät pentulaatikolle ylpeänä "tulkaa katsomaan minun pentuja". Sitä avoimuutta ja ystävällisyyttä en tule unohtamaan.

Gimma on minulle ensikosketus palveluskoiramaailmaan. Ensimmäinen koira meillä oli australianterrieri, jonka jälkeen astui komppanjaan vähän toista kalibeeria oleva saksanmetsästysterrieri. Topi elää edelleen äidin kanssa, siinä on koiraa monen koiran verran..

Luonteesta
Helin kanssa juttelin pitkään millaista pentua haluan, joten Gimma oli minulle valmiiksi valittuna. Gimma on minulle unelmien täyttymys, parempaa koiraa itselleni en olisi voinut edes toivoa. Gimma on helposti motivoitava; pallo on ehdottomasti paras palkka, mutta ruoallakin palkkaus onnistuu. Varsinkin iän myötä ruoka on alkanut näyttää suurtakin osaa, mikä on erittäin positiivista. Nuorena agilityssä kierrosten noustessa ja pallon makuun päässeenä ruoka ei välttämättä maistunut, mutta nykyään Gimmalla on hyvä ruokahalu. Gimman suhdetta ruokaan kuvaa hyvin se, että jos sillä on pallo suussa niin se ei sitä helpolla ruokaan vaihda. ;) Gimma on myös kohtuu sosiaalinen niin koirienkin kuin ihmistenkin seurassa. Eli arjessa aika helppo koira; Gimman luonteesta ei jää kiinni jos johonkin pitää mennä..Gimma on ollut mukanani harjoittelupaikassani Maa- ja metsätalousministeriössä kuin myös junissa, metrossa..mihin on tarvekin ollut mennä. :) Toistaiseksi ei siis minkäännäköiset alustat (liukuportaat, ritilärappuset, liukkaat pinnat,..) tai äänet (ammuskelu, uudenvuoden paukut,..) ole aiheuttaneet likassa tunteita.

Gimma on minusta luonteeltaan ohjaajapehmeä, kuitenkin aika viettikova. Agiin Gimma syttyi oikeastaan heti ja on lajissa ollut haastava aloittevalle ohjaajalle. Moni vähitellen vauhtia nostava olisi varmasti helpompi ohjattava kuin valmis ferrari. :) Tokossa olemme kehittyneet enemmän samaa tahtia. Gimmalle on kiva naksutella asioita kun se on aika nopea oppimaan. Tokossa on myös suunnattomasti helpottanut, että Gimma on nuoresta asti kestänyt häiriöitä hyvin eikä häiriötreenejä ihmisten ja koirien suhteen ole juuri tarvinnut tehdä. Tosin mm. noutokapula aiheuttaa suuria tunteita. ;)

Laumassa Gimma on reilu kaveri. Vaikka Gimma on selkeästi dominoiva niin se ei tee sitä mitenkään agressiivisesti. Esim. luuta syödessä Touko saa tulla viereen sitä kyttämään eikä Gimma siihen reagoi kuin korkeintaan katseella. Jos Toukkis nyt ihan kiinni luuhun tulee niin Gimma saattaa ärähtää, mutta jatkaa luun syötiä rauhallisesti ihan kun mitään ei olisi tapahtunut. Ja kun Gimma lopettaa luun syönnin niin sillä ei mitään ongelmaa jättää luuta (jolloin Toukkis saa ottaa sen). Ei jää päälle vartiointi tms. Tämä on erittäin hieno asia, koska itse inhoan laumassa kyräilyä tms.

Harrastushistoriaa
Gimmasta piti tulla minulle ensin vain tokoon koira ("ja ehkä jotakin muutakin puuhattaisiin"), tosin on se tokokoirakin edelleen. Matkaa hieman hidastaa ohjaajan keltanokkaisuus, mutta hitaasti hyvää tulee. :) Onneksi Gimma kestää lajissa kuin lajissa toistoja niin pääsen minäkin kehittymään. Gimman kanssa on kokonaisuudessa kiva treenata (ja kisata!), joten tokon saralla toivottavasti tulosta tulee vielä lisää. Pitkän ajan tavoitteena oli valioittaa Gimma tokossa..ja kuinka ollakaan TK4 tuli 30.9.2012 belgianpaimenkoirien rotumestaruuksissa! Lisämausteena päälle vielä RM3! Tavoitteiden asettaminen olikin sitten vuodelle 2013 astetta hankalampaa, mutta katsotaan mitä vuosi tuo tullessaan. :)

Vuonna 2010 AgiTokoDogs ry ilmoitti ottavansa lisää jäseniä. Helmikuussa 2010 meidät valittiin ATD:n neljän kerran valintakokeisiin. Sitä kautta pääsimme seuraan ja nyt Gimman kanssa harrastetaan myös agia. Agilityssä ei juuri tulostavoitteita ole, kaikki mikä tulee on bonusta. :) Agin harrastamista ei kovasti helpota kömpelö ohjaaja ja nopea koira. :) Kestävyyskokeen (AD) kävimme reippailemassa toukokuussa 2010. Syksyllä 2010 aloitettiin myös viestin treenaus ja Gimman kakkosohjaajana on hyvä ystäväni Niina. Tavoitteena olisi joku päivä päästä kisaamaan lajissa. Viestin treenaaminen on välillä ollut kovin epäsäännöllistä, mutta Gimma on osoittanut kovaa halua juosta.

BH:n suoritimme paahteisessa Toijalassa heinäkuussa 2011, jolloin virallinen menolippu viestikokeisiin on lunastettiin. Kesällä 2011 lähdin reissuhommiin Seinäjoelle. Gimma jäi Espooseen asustamaan puolisoni kanssa. Hyvä ystäväni Niina harrasti kesän agia Gimman kanssa, mutta valitettavasti heidän tiensä erosivat kun Niina muutti sen toiselle paikkakunnalle. Viestiä treenasimme myös Niinan kanssa ahkeraan syksyllä ja tavoitteena olikin korkata kisat. Näin ei kuitenkaan käynyt kun Gimma aloitti juoksun juuri kisojen alla. Näin se narttujen kanssa voi vaan käydä. Seuraava tavoite asetettiin vuodella 2012. Juoksut kuitenkin tuli ja ne esti osallistumisen Syksyllä 2011 jatkoimme taas ohjatuissa agitreeneissä. 

Keväällä 2012 uskaltauduin ilmoittamaan Gimman virallisiin agikilpailuihin. Vuosi 2012 ei tuonut mitään ihmeitä agin suhteen, seitsemän starttia ja ohjaajan masennus. ;) Paras tulos oli 10vp, mutta enemmän niitä hyllymetrejä tuli kerättyä. Syksyllä treenasimme agia Seinäjoella Lagun riveissä, mutta loppuvuodesta jätin treenauksen kun aikaa ei riittänyt kuin yhdelle lajille..

Vuonna 2013 startattiin parin startin verran agissa. Näistä tuloksena kaksi hyllyä..ja loppuvuodesta ei otettu enää ryhmäpaikkaa vastaan.. Tokossa kisattiin seitsemän kokeen verran, joista kolme ulkomailla Sloveniassa ja Virossa. Vuoden aikana tehtailtiin neljä ykköstä sekä CACIOB. Viestin osalta startattiin kaksi kertaa, joista ensimmäinen oli kylmääkin kylmempi kyyti kesähelteessä.. Toisella kerralla tulikin sitten hieno ykköstulos ja koulari VK1! :) Kakkosluokan startit jäivät vain haaveeksi kun loppuvuonna ei päästy kuin varasijoille. Ensivuonna halutaan lisää pk-kisoja!

Vuonna 2014 startattiin tokossa viisi kertaa ja viestillä kolme kertaa. Näistä päällimmäisenä mieleen jäi hieno kokemus FMBB kotikisoista Tuusulassa, jossa joukkueemme tuli pronssille. PK SM-kisoissa koettiin suuria tunteita kun Gimma keskeytti viestillä viimeisellä pätkällä. Aina vaan ei mene putkeen..

Vuonna 2015 kisattiin viimeiset FMBB-kisat Tsekeissä. Gimma teki hienon suorituksen, pääsi finaaliin ja loppusijoitus oli 8. Reissun paluumatkalla käytiin vielä Ruotsissa kisaamassa ja tuloksena myös SE TVA. Gimmalle lupasin, että tokoilut olisi tokoiltu (koskaan ei saa sanoa "ei koskaan", mutta..

Viestillä saatiin huima kausi! Neljä starttia, joista ensimmäinen meni puolikuntoiselta Gimmalta aika riman alta. SM-kisoihin sisuunnuttiin ja sieltä hieno ykköstulos, joka palkittiin Suomen mestaruudella! Minun pikku-Gimma on Suomen paras viestikoira vuosimallia 2015! Gimma juoksi metsässä nopeimman ajan, esineruudussa teki vahvaa työtä ja tottiksessa oli huikea. Hieno ja rakas Gee. <3 Rotumestaruuksissa taas koettiin tämä kaikki tai ei mitään -asenne. Viimeisellä lähdöllä keskeytys. :( Vuoden viimeinen koe oli loppuvuodesta Lapualla ja siellä Gimma teki hienon ykkösen, joka olikin sitten se kolmas! Eli Gimma sai neljännen tittelin FI KVA. On tämä elämä niin hurjaa, minulla on käsissä sellainen kultakimpale. <3

Tarkempia tietoja virallisista edesottamuksista löytyy tulossivulta.

Terveys
Gimmalla on ollut tähän mennessä ollut yksi silmätulehdus. Lääkärissä on kyllä silti tullut juostua useampaan otteeseen. Ensimmäisen kerran pentuna tassu viiltyi lenkillä (lääkäri epäili lasia). Toisen kerran vierailtiin tohtorilla kun viiltynyt tassu repesi uudelleen (olisi pitänyt tikata alunperin, jotta se olisi kestänyt). Kolmas visiitti lääkäriin saatiin kun Gimma juoksi metsässä johonkin terävään ja tylppään esineeseen sen irrottaen polvesta palan. Neljännessä tapaturmassa heittelin pellolla keppiä ja kuinkas ollakaan keppi meni nielusta läpi.. Viidennessä tapaturmassa Gimma juoksi puuta päin, mutta siitä selvisi "vain" sairaslomalla. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita siis riittää!

Vuonna 2012 siirsin molemmat koirat raakaruokinnalle. Kumpikaan ei ollut millekään allerginen, mutta halusin itse siirtää ne luonnollisemmalle ja puhtaammalle ruualle. En itsekään syö juurikaan eineksiä niin miksi niitä koiralle syöttäisin. Suomalaista proteiinia kuppiin! ;) Olen ollut erittäin tyytyväinen raakaruokinnan suhteen. Ulosteen määrä on vähentynyt radikaalisti, mikä oli varmasti suurin muutos. Hieman suunnitelmallisuutta ja vaivaa raakaruokinta vaatii,  mutta toisaalta siihen tottuu nopeasti. Ruokaa on ostettava useammin (meillä noin kerta kuukauteen) ja pakkanen on pakollinen. Lisäravinteiden kanssa on sitten joutunut vähän pähkäilemään, mutta pääosin meillä mukaan menee: MSM, c-vitamiinia, merilevää ja talvisin biotiinia. Öljyistä käytän omaa seosta, pellavaöljyä ja auringonkukkaöljyä sekaisin. Mitenkään fanaattinen raakaruokkia en ole vaan kuppiin eksyy myös ruuantähteitä yms., mutta varsinaisesti meillä ei mitään kasviksia tai puuroja ruokintaan kuulu.

Vuoden 2013 lopulla Gimma steriloitiin ja samalla poistettiin kyljestä tulehtunut talirauhanen. Steriloinnista parantuminen ei käynytkään niin nopeasti ja helposti kuin oletin. Ihme oireita alkoi tulla esiin eikä asiantuntijat osanneet kertoa mistä ne voisi johtua. Päädyttiin siis kuvaamaan selkä uudestaan. Samalla katsottiin aiemmin loukattu polvi ja lonkat uudelleen. Polvet olivat puhtaat, vähän paksuuntumista loukatussa polvessa oli.  Lonkat olivat ennallaan eli terveet. Selkä lausuttiin puhtaaksi, yksi piikki sieltä kuitenkin löytyy. Gimman olo ei tietenkään tästä kuvauksesta parantunut, joten Gee päätyi uudelleen leikkauspöydälle ja sterkkauksesta jääneiden solmujen pitkät piuhat poistettiin (piuhat painoivat vatsanpeitettä). Se näytti olevan ratkaisu ja tuon tapahtuman jälkeen Gimma on voinut oikein hyvin. Mikä helpotus!!


Gimman emä ja isä:


Jenni 
Kuva: Ruutipussi.com

Aragon
Kuva: hipsu.com2010

Kuva: hipsu.com2010

Kuva: hipsu.com2010

Kuva: hipsu.com2010


Gimma ja siskonsa Gootti:Gimman näyttelyt: 

Lahdessa 13.1.2013
Kuva: Emmi Seppänen
Harjavallassa 25.5.2013 ROP, SERT => TVA!


Gimma tokoilee:

Kuva: Niina Miettinen

Suomen FMBB2013 -tokojoukkue sai hopeaa!!

Gimma FMBB2013 Sloveniassa, lopulta tuloksena viides sija!!

FMBB2014 toi 8. sijan ja joukkuehopean!

FMBB2014 Ruudusta sivulletulo
2kg kapulan nouto, kiihdytys käynnissä.
Ilmava pomppu!
Palveluskoirien Suomenmestaruus viestillä 2015!
Suomen paras viestitiimi 2015.
Mitalia kerrakseen.

Suomeen on tuotu Aragonin sisko IP3 Daneskjold Andra "Anni". Annilla on Suomessa kaksi pentuetta; toinen Mecberger-kennelissä ja toinen Manouman kennelissä.


Gimma on elämäni koira. Ilman Gimmaa en olisi tässä, Gimma on tutustuttanut minut ihaniin ihmisiin ja koiraharrastusmaailmaan. Olemme kokeneet niin paljon hienoja hetkiä kentällä ja kentän ulkopuolella, meillä on yhteys.